Vraag:
Welke tools zijn beschikbaar voor RAW-beeldverwerking in Linux?
Jack
2010-07-16 09:48:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb foto's gemaakt in RAW-indeling.

Welke tools zijn beschikbaar om onder Linux met RAW te werken?

Zie ook http://photo.stackexchange.com/questions/321/what-photo-management-software-would-you-recommend-for-linux _ Welke fotobeheersoftware zou je aanbevelen voor Linux? _
Merk op dat als een programma slechts in één besturingssysteem beschikbaar is, u het nog steeds kunt installeren en uitvoeren op een Linux-computer via virtualbox https://www.virtualbox.org/wiki/Linux_Downloads
Vijftien antwoorden:
Piotr Zurek
2010-07-16 09:59:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Darktable begint er behoorlijk indrukwekkend uit te zien http://www.darktable.org/

Deze werd vooral goed in de laatste release. Iedereen zou het eens moeten proberen!
@tomm89 Probeer gegeven. Het ondersteunt momenteel geen Retina ™ -display. :(
Tim Post
2010-07-16 10:01:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Raw Therapee begint aardig te worden en is onlangs open source gemaakt. Ik heb succes gehad met het zelf bouwen, of gewoon met het gebruik van de voorgecompileerde Windows-versie onder WINE (met een beetje een vertraging, maar niet slecht).

Raw Therapee vindt zijn weg naar de meeste populaire distributies en kan worden geïnstalleerd via de systeempakketbeheerder. Zorg ervoor dat u dit controleert voordat u de source-build installeert, tenzij u natuurlijk de nieuwste / meest geavanceerde build wilt.

Het is beschikbaar als een voorgebouwd pakket dat je gewoon kunt `yum installeren` in Fedora.
Debian squeeze omvat het, wat betekent dat Ubuntu dat waarschijnlijk doet (of zal doen).
Ik heb zojuist de hoofdversie samengesteld; het is erg leuk .. de beste die ik tot nu toe in Linux heb gebruikt (http://rawtherapee.com/forum/viewtopic.php?p=9957#9957)
trondd
2010-09-21 12:25:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Bibble Pro is een platformonafhankelijk programma vergelijkbaar met Lightroom en Aperture. Geweldig programma, geweldige plug-ins, geweldige prestaties.

Vanaf begin 2012 wordt het product stopgezet, omdat het hele bedrijf is gekocht door Corel. Corel heeft een nieuw programma aangekondigd, AfterShot Pro, dat "gebaseerd is op de technologieën van Bibble" en dat ook beschikbaar is voor Linux, Mac en Windows.

Ik ben een gelukkige klant van Bibble Pro, maar Bibble Lite zou een goedkoper en interessant alternatief kunnen zijn
Mijn enige probleem met Bibble Lite is dat het geen ondersteuning biedt voor multi-core bij batchverwerking. Maar de Pro-versie is goedkoper dan Lightroom en de licentie staat een Windows- en Linux-installatie toe met één enkele portemonnee.
Nog een stem voor Bibble. Gebruik het al jaren (zij het op Windows, niet op Linux) en het is het geld meer dan waard (had ik al gezegd dat ik de gratis upgrade van 4 naar 5 heb gekregen?).
Hamish Downer
2010-07-16 19:42:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik gebruik digikam - het ondersteunt 300 RAW-formaten. U kunt voorbeelden bekijken in de organisatiemodus en RAW-foto's bewerken met de ingebouwde editor. De editor ondersteunt 16-bits kleurdiepte en heeft genoeg functies om de meeste amateurs te ondersteunen.

Ik denk dat Raw Therapee technisch misschien een beetje beter is als een op zichzelf staande editor, maar als je geen pixel-peeker bent, dan is digikam maakt het leven vrij gemakkelijk door alle behoeften op het gebied van fotobeheer op één plek te ondersteunen.

che
2010-07-22 13:09:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er is UFRaw, die is gebaseerd op dcraw en kan worden geïntegreerd met GIMP.

Nadelen van UFRaw zijn onder meer het ontbreken van vervormingscorrectie, rotatie, CA-correctie, vignetteringcorrectie of verscherping. U zou uw afbeelding naar de GIMP moeten sturen om dat te doen. Ook is het kleurbeheer een beetje moeilijk om goed te krijgen, en ik vind het histogram moeilijk te interpreteren, maar dat ben ik gewoon. De hoogtepuntcompressie is niet zo goed als die van RawTherapee en lijkt geen effect te hebben tenzij je EV een boost geeft.
UFRaw-0.17, uitgebracht in januari 2010, gebruikt [lensfun] (http://lensfun.berlios.de/) om vervorming, CA en vignettering te corrigeren. Ik geloof dat het ook rotatie ondersteunt, vanaf de release daarvoor. Het slijpen is echter nog steeds uit. Uw andere, meer subjectieve klachten blijven bestaan.
thomasrutter
2011-01-24 20:54:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Geeqie is een geweldige kijker van RAW (en alle andere) bestandstypen.

Het kan razendsnel door je afbeeldingen bladeren, waardoor je de wazige snel kunt verwijderen . Hoewel veel RAW-kijkers 2 tot 5 seconden nodig hebben om elke RAW-afbeelding weer te geven, is Geeqie in feite instant (waarschijnlijk ongeveer 0,15 seconden). Een andere leuke functie van Geeqie is dat je het kunt instellen om hetzelfde zoomniveau en dezelfde positie te behouden terwijl je vooruit en achteruit gaat (PgDn / PgUp) door de afbeeldingen, wat geweldig is om de focus van een aantal foto's van hetzelfde te controleren. / p>

De reden dat het zo snel is, is dat het voor RAW-bestanden de ingesloten JPEG weergeeft in plaats van de RAW-gegevens te ontwikkelen. Alle RAW-bestanden van een camera bevatten een ingesloten JPEG met hoge resolutie, waardoor uw camera het beeld op het LCD-scherm kan weergeven en erop kan inzoomen terwijl het in de afspeelmodus is. Geeqie doet in principe hetzelfde.

Natuurlijk heb je aparte software nodig voor het daadwerkelijk bewerken / verwerken van RAW-bestanden, en daarvoor gebruik ik Rawtherapee omdat ik denk dat dit de beste beschikbare kwaliteit is, maar het is noodzakelijk om een snelle kijker, en snel is NIET Rawtherapee.

Goede kijker, denkt voor de tip
Hamish Downer
2010-07-19 01:56:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik kwam onlangs Rawstudio tegen die erg goed lijkt te zijn voor het doornemen van RAW-bestanden. Het is gericht op het verwerken van de RAW-afbeeldingen, dus het doet geen beeldmanipulatie die verder gaat dan conversie, of algemeen beheer van afbeeldingen, maar het lijkt een zeer bruikbare workflow te hebben voor het conversieproces.

user4293
2011-03-13 18:21:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Photivo is een gratis en open source (GPL3) fotoprocessor. Het verwerkt zowel uw RAW-bestanden als uw bitmapbestanden (TIFF, JPEG, BMP, PNG en nog veel meer) in een niet-destructieve 16-bits verwerkingspijp met gimp-workflowintegratie en batchmodus.

Wees voorbereid op een steile leercurve; het heeft veel opties.

Wat maakt het "meest compleet"?
labnut
2011-03-09 16:13:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Shotwell is een zeer capabel pakket voor het verwerken en organiseren van foto's in Linux. Het maakt nu deel uit van Ubuntu. Zie http://yorba.org/shotwell

@jetxee, Ik kan niet praten met wat een paar maanden geleden waar was, maar op dit moment importeert Shotwell graag mijn RAW-foto's
OK, ik trek mijn opmerking in.
@jetxee, Dat is OK, Shotwell vordert snel en miste naar alle waarschijnlijkheid enkele maanden geleden veel functies.
Nog steeds RAW-verwerking in Shotwell, nou, het is echt niet mogelijk. goed voor het organiseren, maar geen RAW-processor
moonshadow
2010-07-22 05:06:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Google Picasa was eerder beschikbaar voor Linux, gebouwd tegen de Wine-bibliotheken in plaats van als een native app, maar vanaf 3.5 en later wordt de ondersteuning voor Linux beëindigd.

Please Read My Profile
2014-01-26 00:26:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Lightzone, een voorheen commercieel programma, is nu open source. http://lightzoneproject.org/

Ze vereisen ook registratie met handmatige goedkeuringen voordat je dat mag downloaden, wat gewoon BS is.
@Olli Ja, dat is heel raar en lijkt zelfbeschadigend. Je kunt het echter ook zonder gedoe op github klonen.
Ja, en compileer het (deed dat, en repareerde ook een bug, https://github.com/Aries85/LightZone/pull/104). Ik betwijfel of de gemiddelde consument in staat is om afhankelijkheden te installeren en te compileren.
Falkor
2014-07-25 21:52:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

gebruik geeqie al jaren en het heeft me talloze uren bespaard. kan zelfs geen andere kijker meer gebruiken vanwege hoe verwend ik ben op het vermogen en de snelheid van Geeqie.

terwijl ik afbeeldingen kan bekijken zo snel als mijn wielmuis kan scrollen is geweldig, en de mogelijkheid om open elk bestand van geeqie is ook leuk.

het is een one-stop-viewer die altijd op al mijn linux-builds wordt geïnstalleerd. naar mijn mening zou het de standaard beeldviewer moeten zijn voor elk RAW-beeldalbum dat je moet sorteren.

Alan G
2015-02-26 22:48:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Nadat ik al het bovenstaande had geprobeerd, heb ik eindelijk geld verdiend voor Corel Aftershot Pro 2. Het is niet gratis, maar de gebruikersinterface en de stabiliteit waren beter dan alle andere IMHO. Ook de handleiding is goed geschreven en duidelijk.

Dat gezegd hebbende, start ik voor kritisch werk nog steeds mijn Windows-pc op en gebruik ik Lightroom. Adobe is nog steeds de beste op dit gebied.

Maar met Aftershot / Gimp voor foto's en nu Lightworks voor video, wordt Linux bijna bruikbaar voor serieus foto- / videowerk.

Chris Maple
2015-08-02 07:43:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Om Canons CR2 RAW-bestanden te bewerken, draait Canons Digital Photo Professional onder wijn. Het grote voordeel is dat het onder Linux dezelfde resultaten geeft als onder Windows. De demosaicing van Canon is erg goed. Ik heb geen crashes meegemaakt.

Er zijn aanpassingen beschikbaar voor helderheid, witbalans, "opname-instellingen" en "beeldstijl", algemeen contrast, schaduw- en hooglichtcontrast, kleurtoon, kleurverzadiging en scherpte. Als alternatief kan elke primaire kleur worden aangepast met een willekeurige curve.

Ruisonderdrukking en correctie van lensaberratie zijn beschikbaar. Afbeeldingen kunnen worden gedraaid en bijgesneden. Stofverwijdering en reparatie van vastzittende pixels is mogelijk.

Alle bewerkingen zijn van invloed op de hele afbeelding, wat betekent dat zaken als het verscherpen van slechts een deel van de afbeelding of het toepassen van een vignetteringmasker niet mogelijk zijn.

Wes Hardaker
2011-03-10 20:44:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

KPhotoAlbum is een catalogiseringstoepassing die RAW-bestanden ondersteunt. Ik gebruik het om afbeeldingen te sorteren, vooraf te bekijken, weg te gooien en te taggen voordat ik ze doorgeef aan iets anders om ze eventueel te bewerken.



Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...