Fråga:
Varför ser månen ibland ut som jätte och en orange röd färg nära horisonten?
Larian LeQuella
2013-09-26 07:16:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag har läst olika idéer om varför månen ser större ut i horisonten. Den mest rimliga enligt min mening är att det beror på hur vår hjärna beräknar (uppfattar) avstånd, med föremål högt över horisonten i allmänhet längre bort än föremål närmare horisonten.

Men varje gång i ett tag ser månen helt enorm ut och har en orange röd färg. Båsens storlek och färg minskar när den rör sig längre över horisonten. Detta verkar inte passa in i de vanliga upplevda storleksförändringarna som jag redan nämnde.

Så vad heter den jätteorange röda effekten och vad orsakar den?

Samma Phys.SE-fråga: http://physics.stackexchange.com/q/25254/2451
@Qmechanic Ja, det flyttade dit när astronomin viks. Därför lägger jag tillbaka det här.
Ett svar:
Larian LeQuella
2013-09-26 07:16:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Harvest Moon (Källa, Wikipedia Commons)

Månen kallas vanligtvis en " Harvest Moon" när den ser ut på det sättet (dvs. stor och röd) på hösten, bland några andra namn. Det finns andra namn som också är associerade med specifika tidsramar. Färgen beror på atmosfärisk spridning (Även känd som Rayleigh-spridning):

kanske har märkt att de alltid förekommer när solen eller Månen är nära horisonten. Om du tänker på det måste solljus eller månsken resa genom den maximala mängden atmosfär för att komma till dina ögon när solen eller månen är i horisonten (kom ihåg att den atmosfären är en sfär runt jorden). Så du förväntar dig att mer blått ljus ska spridas från solljus eller månsken när solen eller månen är i horisonten än när det är, säg, overhead; detta får objektet att se rödare ut.

När det gäller storleken kallas det vanligtvis " Moon Illusion", vilket kan vara en kombination av många faktorer . Den vanligaste förklaringen är att referensramen bara lurar våra hjärnor. Om du tittar rakt upp är det upplevda avståndet mycket mindre för våra hjärnor än avståndet till horisonten. Vi uppfattar inte himlen som en halvklotisk skål över oss, utan snarare en mycket gruntare skål. Be bara vem som helst att peka på halvvägs mellan horisonten och höjdpunkten, så ser du att vinkeln tenderar att vara närmare 30 grader i motsats till de 45 som den borde vara.

University of Wisconsin-diskussion om Moon Illusion.

NASA-diskussion om moon-illusion.

En grafisk framställning av detta:

Optical Illusion illustrated

Dr. Phil Plait diskuterar illusionen i detalj.



Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...