Vraag:
Hergebruik van gist van eerdere gisting
corymathews
2010-11-10 02:45:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Als ik klaar ben met gisten, zit er een grote hoeveelheid extra gist op de bodem van de mandfles.

Kan ik deze gist op enigerlei wijze hergebruiken?

Hopelijk voorkomt u dat ik elke batch opnieuw gist moet kopen?

mogelijk duplicaat van [Hoe houd ik gist van een stam die ik heb gekocht?] (http://homebrew.stackexchange.com/questions/10/how-do-i-keep-yeast-from-a-strain- die ik heb gekocht)
Vier antwoorden:
Morgan
2010-11-10 02:56:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Je kunt het hergebruiken, ja. Zoals PMV zei, is het meestal ideaal voor een grotere batch.

Het nadeel hiervan is dat deze gistcake vaak veel hop en andere trub bevat, wat erg bitter kan zijn en de smaak van de volgende batch beïnvloedt. Over het algemeen is het oké om dit te doen als de bitterheidsniveaus en de kenmerken van het gistprofiel vergelijkbaar zijn. Maak bijvoorbeeld een hefeweizen op de eerste batch en giet dan een wort voor een weizenbock op de gistcake.

Een betere gewoonte om in te stappen is om starters te maken. Maak minstens een dag voor je brouwdag een voorgerecht, met bijvoorbeeld 75% van de gist uit je winkelgekochte pakket. Gebruik de overige 25% om een ​​tweede, kleinere starter te maken die u vervolgens kunt bewaren voor toekomstig gebruik. Op deze manier ben je verzekerd van een schone soort zonder mogelijke infecties of andere rare dingen van je gistcake.

J Wynia
2010-11-10 03:09:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zoek naar "wasgist" en je zult veel artikelen en video's vinden die laten zien hoe je de gist uit een batch oogst en hergebruikt voor een nieuwe batch. Elke keer dat je het doet, draag je ook alle mutaties of veranderingen over die de gistkolonie heeft, wat betekent dat je niet te veel generaties uit kunt gaan voordat de smaken beginnen te veranderen.

Dit kan ook best cool zijn; je oefent selectiedruk uit op je gist, en in wezen ontwikkel je in de loop van de tijd je eigen 'huissoort'.
PMV
2010-11-10 02:49:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dat kan.

Gebruik het in het algemeen opnieuw voor een groter recept, tenzij je ook de gist wast. Als je al wort hebt gemaakt, leg het dan gewoon bovenop de gistcake. Als dit niet het geval is, giet dan het grootste deel van het bier eruit en gooi de gist in ontsmette plastic flessen (glas kan breken als het wordt afgedekt) en zet ze vervolgens in de koelkast. Als je geen plastic flessen hebt, gebruik dan glas, maar bedek ze met folie in plaats van een luchtdichte dop.

Nathan Koop
2010-11-10 03:39:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik ben een beetje relaxed geweest in het hergebruik van gistkoekjes op de bodem van de fermentor.

Mijn techniek is niet de "Best Practice", maar het werkt en is heel gemakkelijk.

Ik koop vaak een paar van dezelfde extractiekits en doe ze terug naar terug, als men klaar is met primaire gisting en ik het in de secundaire gisting heb overgeheveld, begin ik de volgende batch rechtstreeks op de gistcake die onderaan de primaire gisting zit.



Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...