Vraag:
Goed boek voor firmware-ontwikkeling voor niet-beginners
Seidleroni
2009-11-24 08:19:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik doe veel firmware-werk op mijn werk, maar ik ben op zoek naar meer geavanceerde boeken over dit onderwerp. Dingen die niet houden van de basis van "wat is een onderbreking". Ik lees het O'Reilly-boek over de ontwikkeling van ingebedde systemen, wat oké is, maar niet geavanceerd genoeg. Het komt bijvoorbeeld zelden voor dat boeken zaken bespreken als Flash-pagina's (wat erg handig kan zijn), hoe je een gedeelte van de code in een specifiek geheugengebied plaatst.

Misschien iets met wat tips en trucs. Ik programmeer voornamelijk PIC.

Zeven antwoorden:
Clint Lawrence
2009-11-24 17:33:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jack Ganssle's The Firmware Handbook bevat een aantal goede dingen. Het beste van alles is dat je veel van de goede delen uit het boek (en meer) kunt vinden op zijn website.

Leuke link, heb genoten van mijn eerste 10 minuten lezen.
Maak dat de eerste paar dagen van lezen. Uitstekende schrijver en ingenieur.
Hij heeft ook een geweldige cursus.
Ik heb van zijn cursus gehoord, maar mijn bedrijf heeft minder dan 10 werknemers en slechts drie firmware-jongens, niet haalbaar. Mijn school is gewoon krap met geld zonder een firmware-afdeling die groot genoeg is.
Kortuk
2009-11-24 14:07:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik wou dat ik een goede suggestie had, ik zal de thread zien in de hoop dat er een geweldig boek verschijnt.

Als een kant niet, de handleiding die bij je compiler wordt geleverd, is een van de belangrijkste boeken die je kunnen lezen. Over het algemeen leer je hier de essentie van het plaatsen van code in bepaalde gebieden.

Leren hoe je flash op een basisniveau kunt gebruiken, zoals welke pagina's zijn, kun je leren van de datasheet. Als u meer geavanceerde onderwerpen wilt leren, dan is het zoeken naar een goed boek de juiste keuze.

Ik zal u laten weten dat er een zeer grote hoeveelheid educatief materiaal op de microchip website. De meeste microcomputersites plaatsen veel materiaal om nieuwe gebruikers te stimuleren hun systeem te leren kennen.

Iemand heeft me afgeremd, als ze me konden vertellen waarom ik zou kunnen proberen mijn stijl van posten te verbeteren.
+1 - Ik denk dat je het goed hebt gedaan door te praten over plaatsen die mensen vaak negeren vanwege het Google-syndroom.
@Kortuk - waarschijnlijk omdat uw "antwoord" niets heeft beantwoord. Uw tekst zou perfect geschikt zijn voor een opmerking op de vraag.
@trygvis, dit is van een SE 1.0-site en toen ik net betrokken raakte bij de site. Ik wist toen niet beter. Ik hoop dat je er om hebt gelachen.
@Kortuk, hehe. Ik wilde de vraag gewoon beantwoorden voor toekomstig gebruik, aangezien de vraag goed (en populair!) Is.
@trygvis, Geen zorgen. Een moderator raakt eraan gewend dat wordt verteld dat hij ongelijk heeft, als ik ongelijk heb, zegt iedereen.
Thirsty
2010-07-14 07:00:55 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik hou van "Practical UML Statecharts in C / C ++, Second Edition: Event-Driven Programming for Embedded Systems" van Miro Samek. De vorige editie heette "Practical Statecharts in C / C ++: Quantum Programming for Embedded Systems." Ik heb de vorige editie van dit boek van kaft tot kaft gelezen en in sommige opzichten geef ik de voorkeur aan die editie omdat deze meer op C ++ was gebaseerd. De nieuwste editie is meer op C gebaseerd, wat logisch is voor embedded ontwikkeling, omdat zelfs de kleinste micro's een C-compiler hebben. Wees niet bang voor het UML-gedeelte. Het belangrijkste dat u moet leren, is hoe u state-machines kunt gebruiken om uw code robuuster en betrouwbaarder te maken. UML is slechts één manier om een ​​toestandsmachine uit te drukken, en de vereiste subset van UML is zeer minimaal.

Ik zal deze aanbeveling steunen. De website van Miro Samek: http://www.state-machine.com
tcrosley
2010-04-24 04:37:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Voor de 16-bits PIC's raad ik "Microcontrollers: From Assembly Language to C Using the PIC24 Bit Family" aan door R. Reese, J. Bruce en B. Jones, ISBN 978-1584505839. Het heeft veel hardware (inclusief schema's) gemengd met de firmwarebesprekingen en is niet alleen een opeenstapeling van datasheets.

Als je een van de nieuwere 8-bit PIC's (PIC18F-familie) gebruikt, volgend boek ziet er redelijk goed uit: "Advanced PIC Microcontroller Projects in C: From USB to RTOS with the PIC 18F Series" door D. Ibrahim, ISBN 978-1584503781. Ik heb die zelf niet. Beide boeken zijn vrij recent (gepubliceerd in 2008).

- Tom

pingswept
2010-04-24 08:26:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Linkers and Loaders door John R. Levine (ISBN 1-55860-496-0) is redelijk goed. Het gaat om de low-level details van geheugen, codeverplaatsing, symboolbeheer en dergelijke, maar niet uitsluitend voor embedded ontwikkeling. Toch is het het beste boek over zulke lage details dat ik ken. Op dit moment is het misschien een beetje gedateerd - ik denk bijvoorbeeld niet dat het iets heeft met moderne Flash-bestandssystemen.

Wouter Simons
2010-07-14 17:31:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Voor ARM-chips heb ik veel geleerd van: ARM System-on-chip-architectuur door Steve Furber

Het is een goed geschreven boek met veel technische achtergrond en zal waarschijnlijk nuttig zijn, zelfs als je aan andere architecturen werkt.

Ik had een PIC32-boek dat ok is en zich richt op PIC: Programmering van 32-bits microcontrollers in C



Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...