Vraag:
Welke invloed had H.P. Lovecraft op sciencefiction?
Massimo
2011-01-12 12:58:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De belangrijkste focus van Lovecraft's werken zijn inderdaad ... aliens . Heel veel aliens. Sommigen bezochten de aarde en leefden erop. Sommigen vochten onderling. Sommige gebouwde steden. Sommige vernietigde steden. Sommigen creëerden beschavingen (waarvan sommige instortten en ruïnes achterlieten). Sommigen zijn vertrokken, sommigen slapen, sommigen zijn goed wakker. Sommige zijn goed, sommige zijn slecht, sommige zijn neutraal. Sommige zijn fysieke wezens, sommige ... nou ja, niet precies.

Lovecraft was inderdaad een van de eerste schrijvers die over buitenaardse wezens schreef. Hij schreef er zo vroeg over dat "echte" sci-fi nog niet eens bestond ... dus werd hij beschouwd als een horrorschrijver; maar ... zou je niet echt met afschuw vervuld zijn als je leest over vijandige buitenaardse wezens die overal op de loer liggen, terwijl nog niemand de moeite had genomen om ze als een pseudo-wetenschappelijke kwestie te beschouwen?

Verhalen zoals The Whisperer in the Darkness of At the Mountains of Madness hebben helemaal niets magisch in zich, "alleen" aliens; en trouwens, het is algemeen bekend dat "elke voldoende geavanceerde technologie niet van magie kan worden onderscheiden"

Kan Lovecraft dus worden beschouwd als een sciencefictionschrijver? Herkenden latere SF-schrijvers hem als een vader van het genre?

Je noemt verhalen van H.P. Lovecraft's Cthulu Mythos (dat zijn zijn beroemdste werken). Hij schreef ook enkele niet-Mythos-verhalen die als nog steviger sciencefiction zouden kunnen worden beschouwd - "In the Walls of Eryx" speelt zich af op een jungle-planeet Venus (ala Edger Rice Burroughs); Bij "From Beyond" en "Cool Air" zijn wetenschappelijke uitvindingen betrokken.
Ja, ik heb ze gelezen en je hebt volkomen gelijk.
Het uitgangspunt van uw vraag is een beetje moeilijk te begrijpen. Het lijkt erop dat je twijfelt aan de geloofsbrieven van HP Lovecraft als SF-schrijver op basis van het idee dat SF niet bestond toen hij aan het schrijven was ... maar Jules Verne en HG Wells schreven SF ruim voor Lovecraft. * War of the Worlds *, dat niet alleen SF is, maar ook aliens heeft, kwam uit toen Lovecraft 8 jaar oud was. We passen misschien met terugwerkende kracht de specifieke term "Science Fiction" toe, maar als deze van toepassing is op * War of the Worlds *, waarom dan niet Lovecraft?
VTC, vanwege de feitelijke vraag op het einde. 'Kan Lovecraft dus als een sciencefictionschrijver worden beschouwd? Herkenden latere SF-schrijvers hem als een vader van het genre?' is off-topic omdat het vragen om genreclassificatie in de eerste helft, en geen duidelijke kritiek geeft op wat zou worden beschouwd als "erkennen als vader van het genre" in de tweede helft.
Zes antwoorden:
Ioannis Karadimas
2011-01-12 13:42:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik denk dat schrijvers als Lovecraft de voorvaderen van het genre zijn, maar dat zijn werken een ander perspectief hebben dan de meeste sciencefictionwerken. Er komen verschillende elementen in de mix die resulteren in een verhaal dat voornamelijk van het horror-type is. Zijn werk speelde naar mijn mening een belangrijke rol bij het onderzoeken van de manieren waarop buitenaardse wezens en mysterieuze rituelen kunnen worden gebruikt om verschillende emotionele reacties op te roepen, maar wat hem vooral een horrorschrijver maakt, is dat hij daarnaar streeft in zijn meer volwassen werken. p>

Dit is zeker waar, maar b.v. "At the Mountains of Madness" is precies een van zijn meest volwassen werken ... en het heeft een zeer wetenschappelijke benadering van de ontdekking van een lang vergeten buitenaardse beschaving op aarde. Er zijn daar ook geen geheimzinnige rituelen. Ik denk dat dat in alle definities een sci-fi-verhaal is.
In dit geval heb je gelijk. De meeste van zijn verhalen hebben echter betrekking op een soort esoterisch ritueel of mysterie waarin de wetenschap een zeer beperkte plaats heeft.
Veel van hen hebben geen esoterische rituelen. "The Call of Cthulhu", om er maar een te noemen, gaat over de effecten van een krachtige telepathische alien op de mensheid. Alle rituelen werden gemaakt door mensen die door zijn invloed werden beïnvloed, en hadden geen andere betekenis.
Mijn punt is dat de auteur helemaal niet de nadruk legt op de gebruikte technologie, of praat over de omvang van dat effect. Hij gebruikt het om horror en mysterie op te roepen. Ook was de telepathische invloed op het moment van schrijven misschien niet zo duidelijk, waardoor het onderscheid tussen wetenschappelijk effect en magische spreuk onbeduidend is.
@David Ik ben het daar niet mee eens, of liever, ik denk dat de _tone_ van "The Call of Cthulhu" horror / mysterie is, niet SF. Cthulhu is een "alien", in de eerste plaats van de voor de mensheid onbekende / monstruele soort, niet zozeer een buitenaards wezen. Hij is natuurlijk ook een E.T., maar ik denk niet dat dat de focus van het verhaal is. Dit is natuurlijk zeer subjectief en gewoon mijn mening.
ObscureRobot
2012-06-16 07:20:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

At the Mountains of Madness is net zoveel sciencefiction als Ridley Scott's Alien . Beide verhalen gaan over reizen naar een afgelegen locatie door middel van de meest geavanceerde technologie van de dag. Beiden doen een poging om een ​​verschrikkelijke verschrikking te kwantificeren. Beiden duiken uiteindelijk diep in het horrorgenre.

Kruisen ze genres? Ja. Vertonen ze duidelijke eigenschappen van sciencefiction? Absoluut.

scope_creep
2011-01-19 05:28:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

At the Mountains of Madness is een bijzonder gruwelijke en duistere novelle, maar ik denk dat het bepaalde elementen van sciencefiction bevat, vooral het aspect van het concept van de monsters van onderaf, waar op een bepaalde manier in moeten worden verzegeld , dat riekt naar klassiek sf.

Sommige van zijn latere korte verhalen kwamen terecht in Weird Tales, die een zwaardere voorkeur hadden voor SF dan sommige van de vroege horrorverhalen, en veel van zijn tijdgenoten zoals August Derleth en Fritz Leiber renden met canon en breidden het uit naar sf, met name Leiber die in het begin van het midden van de 20e eeuw een aantal heel harde SF schreef, zoals de Q-serie boeken, en korte verhalen (niet vermeld op Wikipedia) over terugreizen in de tijd naar vermoord Hitler.

Ik zou echt willen dat ze het verhaal niet te veel verscheuren voor de komende film.

Tangurena
2011-01-13 06:22:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

In het universum van Lovecraft is het universum een ​​donkere en enge plek, met dingen die de menselijke geest niet kan bevatten; en dat de mensheid nooit genoeg zal leren om alle duisternis terug te dringen. Charles Stross schreef een interessant stukje achter in een van zijn boeken (waarschijnlijk Atrocity Archives) waarin hij beweerde dat Len Deighton de erfgenaam van Lovecraft's gruwel was - dat het onvermogen om de Koude Oorlog te stoppen in wezen hetzelfde was als het onvermogen om de vele degenen uit de duisternis.

Charles Stross, Think probeerde de canon naar de mensenwereld te verplaatsen, terwijl het zich altijd in een fantastisch horror-subgenre afspeelde.
Robert Anton Wilson legde duidelijk een deel van de basis voor Stross 'latere werk in de _Illuminatus! Trilogie_.
rws
2014-01-16 00:45:20 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Lovecraft schreef zeker sciencefiction, waarvan een deel duidelijk latere schrijvers beïnvloedde. Vergeet in dat verband niet om zijn "The Colour Out of Space" toe te voegen aan de reeds genoemde verhalen. Een meteoriet stort neer op landbouwgrond in New England. Een niet-geïdentificeerde substantie ervan begint de grond en de watervoorziening te besmetten en infecteert planten en dieren (en binnenkort natuurlijk mensen) met een of andere vorm van bacterievuur, waardoor mutaties ontstaan ​​en vervolgens vervallen tot een grijs poeder.

De fundamentele verhaallijn van vloeken uit de ruimte waartegen we geen directe verdediging hebben, is de basis geworden voor een aantal verhalen, de beroemdste 'The Saliva Tree' (waarvan Aldiss zelf zegt dat het zo ongeveer een hervertelling van "Kleur"). Andere verhalen die ik in die geest zie, zijn onder meer Crichtons "The Andromeda Strain" en John Campbell's "Who Goes There" (ook bekend als "The Thing" in zijn filmincarnaties).

In de uitgave van * Wonder Stories * van oktober 1931, vijf jaar voor "The Colour out of Space", schreef A. Rowley Hilliard over een bacterievuur vanuit de ruimte in zijn klassieke novelle "Death From the Stars".
M. A. Golding
2015-09-24 02:46:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het is een feit dat twee van de beste werken van Lovecraft voor het eerst in sciencefictiontijdschriften werden gepubliceerd.

At the Mountains of Madness werd voor het eerst gepubliceerd in de nummers van Astounding Stories van februari, maart en april 1936.

" The Shadow Out of Time" werd voor het eerst gepubliceerd in de uitgave van juni 1936 van Astounding Stories .

Gezien het feit dat Astounding Stories was waarschijnlijk al het meest prestigieuze sciencefiction-pulpmagazine. Lovecraft had duidelijk een korte maar belangrijke carrière als sciencefictionschrijver.

En natuurlijk moet hij een zekere mate van grote of kleine invloed op elke sciencefictionschrijver die in 1936 Astounding Stories las.

Ik heb veel herdrukte oude sciencefictionverhalen uit de jaren dertig gelezen, maar ik betwijfel of Astounding Stories drukte gedurende het hele jaar 1936 andere verhalen af ​​die zo'n grote indruk op me maakten als At The Mountains of Madness en "The Shadow out of Time", en ik verwacht dat het in 193 voor de meeste lezers hetzelfde zou zijn geweest 6.

* The Shadow out of Time * is een goed voorbeeld - het Grote Ras van Yith wordt specifiek genoemd als zijnde van een andere planeet, de manier waarop het Ras hun gedachten overbrengt, wordt uitgelegd als tenminste gedeeltelijk technologisch van aard, en er is eigenlijk een* wetenschappelijke expeditie * tegen het einde van het verhaal, vergelijkbaar met * At the Mountains of Madness *.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...