Vraag:
Wat is het nut van secundaire gisting?
travis
2010-11-09 05:08:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb altijd gebotteld direct nadat de primaire gisting is afgelopen. Wat is het nut van de secundaire gisting? Kan ik een emmer gebruiken of is er echt een glazen mandfles nodig?

Vier antwoorden:
Jeff L
2010-11-09 05:26:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De term "secundaire gisting" is misleidend aangezien het niet de bedoeling is de gisting voort te zetten. Een secundaire trap kan voor elke combinatie van dingen worden gebruikt:

  1. Verduidelijking : naar secundair schuiven haalt het bier van de gistkoek en laat meer deeltjes vallen uit schorsing. Dit is vaak de enige reden waarom ik een secundaire trap gebruik; Ik hou van helder bier.

  2. Dry-hopping : bij het maken van een IPA of ander bier waarbij dry-hopping een rol speelt, wordt dit bijna altijd in secundair gedaan. Als je tijdens de eerste gisting zou proberen te dryhoppen, zou veel van het hoparoma verloren gaan via de waterslot met de CO2 die vrijkomt tijdens de gisting.

  3. Smaaktoevoegingen : dingen toevoegen als fruit, kruiden, koffie, chocolade, enz. gebeurt bijna altijd in de secundaire fase. Vaak is dit om dezelfde reden als dry-hopping (om ervoor te zorgen dat de geur en smaken behouden blijven).

  4. Rijping : als een bier een lange tijd (maanden tot jaren), door het over te brengen naar een secundair, wordt het verwijderd van de gistkoek en maakt je primaire fermentor vrij voor een ander bier. In gevallen waarin een bier 6 maanden of langer gerijpt gaat worden, voorkomt het verwijderen van het uit de gistcake ook autolyse.

Ik zou een emmer niet aanbevelen, aangezien jij hoofdruimte willen minimaliseren om blootstelling aan zuurstof te minimaliseren. Een emmer geeft vaak te veel bier-luchtcontact, vooral als een bier voor langere tijd wordt gerijpt. Sommigen zullen beweren dat glazen mandflessen nodig zijn, maar ik gebruik plastic mandflessen en heb geen problemen gehad.

Het is ook belangrijk om de restgist uit het bier te halen, omdat die restgist onaangename smaken kan produceren. Bovendien wil je nog steeds dat het bier fermenteert (hoewel aan het einde van de fermentatie), omdat je, zoals je zegt, wat CO2 nodig hebt om de O2 uit de mandfles te duwen.
@Mike S: Het is echter belangrijk om niet te snel te rekken; na de eerste gisting ruimt de gist veel van de bijproducten op die ontstaan ​​tijdens de voortplanting en gisting. Er is een grotere kans op afwijkende smaken bij te vroeg rekken dan bij "laat" rekken. Ik heb bieren een maand of twee in de eerste klas gelaten voordat ik naar de eerste klas ging; ze zijn geweldig geworden :)
@Jeff Interessant. Dus is het belang van die CO2 overdreven, of produceren de bieren waar je het over hebt nog steeds CO2 na 1-2 maanden? Dit moet misschien zijn eigen vraag zijn, maar is er een goede heuristiek om te bepalen wanneer het gepast is om naar secundair te gaan (of wat dat betreft)?
Over het algemeen moet u zich baseren op de primaire positie als uw zwaartekrachtmeting drie dagen achter elkaar hetzelfde blijft. Maar ja, dit zou een goede vraag zijn om te stellen.
@Jeff Ik ben verrast door je resultaten, ik en een brouwende vriend van mij hebben allebei een behoorlijk slechte smaak gehad nadat ik een biertje ongeveer 4 weken in de basisschool had gelaten, wat we "pleistersmaak" noemen. Hoe lang heb je de fles gedaan?
Ik voeg speciale suikers en gisten toe voorafgaand aan de secundaire en tertiaire gisting voor al mijn quads, sommige van mijn tripels. Deze volgende fermentaties zijn zeer zeker voor fermentatie. Dit lijkt voor mij beter te werken (bij het verkrijgen van een hoge demping) dan te beginnen met een extreem hoge zwaartekracht tijdens de eerste gisting. Ik weet niet zeker waarom dit het geval is, maar als ik moest raden, zou het waarschijnlijk te maken hebben met een gemakkelijkere oxygenatie voorafgaand aan de primaire of lagere osmotische druk op de gistcellen tijdens alle fermentatiestadia.
@Mlusby I flesconditie niet korter dan 3 weken, gewoonlijk langer. Ik ben nog nooit "pleister" -smaak in mijn bieren tegengekomen.
benr
2010-11-09 05:17:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik kreeg te horen dat het de helderheid van het bier ten goede komt, aangezien het slib van de primaire fermentatie overblijft in de eerste fermentor. Ik gebruik een glazen mandfles voor secundaire gisting.

Ik ken ook veel mensen die direct na de primaire fermentatie bottelen, zoals jij. Als het voor jou werkt, maakt het niet uit. Probeer een secundaire voor een batch te doen en kijk of je een verschil opmerkt.

sgwill
2010-11-09 19:35:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik ben het met Jeff L eens, dat secundair nuttig is voor bepaalde dingen.

Op uw vraag, ik doe alleen een ‘secundair’ bij het toevoegen van fruit of langdurige veroudering. Mijn bieren klaren prima na twee weken in het gistvat. Ik heb nog nooit vieze smaken ervaren van die twee weken op de gist, en ik droog hop altijd in de primaire.

Voor mij kan ik geen reden vinden om een ​​tweede vat te gebruiken (behalve fruit of langdurig ouder worden, wat betekent meer dan een maand), dus het is het gedoe niet waard.

farmersteve
2017-11-21 20:25:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik denk dat secundaire gisting een term is die afkomstig is van het maken van wijn. Bij secundaire gisting in de wijnwereld heb je de malolactische gisting. Dit is een bacterie, geen gist en het reduceert de appelzuur (groene appel) zuren tot melkzuren die de wijn verzachten. Dit gebeurt meestal in vatenopslag.



Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...