Fråga:
Har det någonsin skett ett försök till militärövertagande av en demokrati i västvärlden?
Karlth
2012-08-01 14:48:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ignorerar de spanska kupparna från 1981 och Grekland 1967. Finns det några andra exempel på att militären försöker (eller till och med lyckas) att störta en vald regering i en avancerad demokrati i västvärlden (W-Europa, Japan, Kanada, USA)?

Det enda exemplet jag kan komma ihåg att läsa om är affärsplanen från 1933.

Ett annat exempel är den algeriska kupen mot de Gaulle 1961.

Vad sägs om tredje riket?
Japan anses vanligtvis inte vara "väst".
@Luke Fanns det någonsin ett militärkuppförsök? 1944-försöket var knappast mot en demokrati?
Det verkar som om du försöker definiera "avancerad demokrati i västvärlden" på ett sådant sätt att det betyder "rika västeuropeiska härledda länder som har en demokrati som militären aldrig skulle tänka sig att störta".
@user357320 Det tredje riket var starkt antidemokratiskt. Storbritannien, USA, Frankrike, Kanada, var alla demokratier, mot vilka tredje riket försökte en militär övertagande under andra världskriget.
Jag är inte säker på att han menade attacker från utländska makter att räkna.
@TED Där jag kommer från (Island) definierades västvärlden alltid som W-Europa, USA, Kanada och Japan.
@user357320: Jag tror att Luke hänvisade till 1933, inte 1944.
@KeithThompson Okej, men förmodligen inte en militärkupp dock?
Jag tycker att Japans införande i din "västra" lista är ganska konstig. (det är därför du verkligen måste definiera sådana suddiga termer) För mitt (USA-utbildade) sinne är Japan ungefär lika "östligt" som det blir. De har till och med en representation av den stigande solen på sin friggingflagga!
Vilken tidsperiod gillar du svar på?
@Ted Det var i alla fall normen här på Island. Det hade förmodligen mycket att göra med den ursprungliga G7 och deras delade syn på världsfrågor vid den tiden.
Du kan också börja med att titta på denna wikipedia-sida: [Lista över revolutioner och uppror] (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_revolutions_and_rebellions). Vilket är en ofullständig men ändå ganska stor lista över vad du är intresserad av. Andra bra länkar är de som ges av RI Swamp Yankee.
Sju svar:
RI Swamp Yankee
2012-08-01 16:38:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

En hel del av dem, särskilt i Central- och Sydamerika.

Här är listor över försök och framgångsrika statskupp, listade efter datum i det förra, efter nation i det senare.

Tack för informationen men jag frågade specifikt om "västvärlden", dvs. (W-Europa, Japan, Kanada, USA)
Ah, du menar "First World Democracies" inte "The Western World." I så fall kvalificerar sig både Sydkorea och Turkiet.
och Grekland och Spanien (det spanska inbördeskriget ...), fanns det någon form av demokrati i England före deras inbördeskrig, listan fortsätter och fortsätter.
Andrew Turvey
2012-08-09 04:07:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Pinochet-kupen 1973 i Chile verkar passa de kriterier du beskriver. En demokratiskt vald president för ett västerländskt land avskedat av militären.

Chilenska statskuppet 1973 var en vattendragshändelse under det kalla kriget och Chiles historia. Efter en längre period av social och politisk oro mellan den konservativt dominerade kongressen i Chile och den valda socialistiska presidenten Salvador Allende störtades Allende i en statskupp.

Juntan bestod av cheferna för flygvapnet, marinen, Carabineros (polisstyrkan) och armén även om Pinochet så småningom uppstod till högsta makten inom ett år efter kuppen och antog formellt presidenten i slutet av 1974 Pinochet tog senare makten och avslutade Allendes valda Popular Unity-regering och anstiftade en terrorkampanj mot sina anhängare som inkluderade mordet på den tidigare utrikesministern Orlando Letelier. Innan Pinochets styre hade Chile i årtionden hyllats som en fyr för demokrati och politisk stabilitet i ett Sydamerika som plågas av militära juntor och Caudillismo.

soliloquyy
2012-12-11 17:26:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Polen - ("Zamach majowy" - majskupp ) - parlamentarisk demokrati från 1918, framgångsrik statskupp för Józef Piłsudski i maj 1926 och därefter auktoritärt styre för Piłsudskis parti fram till 1939.

Anixx
2012-08-04 04:51:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Storbritannien, diktatur 1653-1658

Frankrike, absolut monarki fram till 1789, sedan diktatur (1799), absolut imperium (1804), återigen monarki (1814), sedan diktatur (1848) och absolut imperium igen (1852).

Tyskland, absolut monarki (1871-1918), sedan diktatur (1933)

Spanien, absolut monarki före 1873, återställande av monarki genom en kupp (1874-1931 ), diktatur 1936-1975

Finland, diktatur 1939-1945

Italien, diktatur (1922)

Observera att regimer som inte nämndes som diktaturer inte är nödvändigtvis demokratisk heller.

Finland? Dictatorship?
-1
Vill du förklara?
@Felix Goldberg Mannerheim fick befälhavare 1939 och vägrade att avgå från denna position i strid med konstitutionen. Den civila presidenten Ryti blev en skådespelare med alla frågor som Mannerheim beslutade om vars personlighetskult utvecklades (till exempel 1942 tilldelades han en unik titel som Finlands marskalk, uppfunnen speciellt för sig själv). 1944 när Ryti avgick blev han president utan val.
Okej, låt oss nollställa 1944 och Ryti. Vad gällde det konstitutionellt föreskrivna förfarandet då för presidentens avgång?
@Felix Goldberg utsågs han av parlamentets lag medan det konstitutionella förfarandet var allmänt val för att sammankalla en valkommission (1943 valdes Ryti av den sista valkommissionen 1937 eftersom valet inte genomfördes sedan 1937). Hur som helst, detta spelar ingen roll eftersom han redan bryter mot konstitutionen och vägrar att avgå som befälhavare efter att vinterkriget avslutats.
@Felix Goldberg 1943 fick Mannerheim endast 146 röster av 300 från valkollegiet 1937 (inte tillräckligt för att bli president) så han bestämde sig för att kringgå det kollegiet nästa år och utfärda en direkt parlamentslag. Hur som helst, som sagt, var det inga folkliga val i Finland sedan 1937.
-1 Konspirationsteori som utsmyckats som historia av tunt dolda politiska skäl. Finland var aldrig en diktatur, och de kämpade också mot Röda armén i fortsättningskriget.
@RI Swamp Yankee för att du fick veta det i skolan? Det var ganska klassisk diktatur i stil med Italien / Spanien / Ungern / Tyskland (före Hindenburgs död)
T.E.D.
2012-08-01 21:53:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Snarare tillbringade många västeuropeiska länder den moderna eran och krånglade mellan demokratiska och auktoritära regeringar. Detta är vanligt nog att det är vanligt när man talar om den moderna historien i nämnda länder att hänvisa till en period som antingen "The nth Republic" eller "The nth Monarchy / Empire /Reich/Whatever".

Länderna i denna båt inkluderar Portugal, Spanien, Frankrike, Tyskland, Italien osv.

Polen är en annan.
Missa inte upproret för en kupp - en statskupp är specifikt en fullständig övertagande av en del av den befintliga regeringen - vanligtvis men inte alltid betyder detta militären. Jag tror inte att inbördeskrig eller aristokratiskt uppror räknas.
OP specificerade inte.
@American Luke Polen anses vanligtvis inte vara "västerländskt".
@Anixx - Det anses vanligtvis inte vara "västeuropeiskt", det är sant. AL har dock helt rätt att det är ett annat land som var tvungen att ta nummer till sina republiker.
Tom Au
2013-04-23 18:46:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag skulle karakterisera 1973-störtningen av Chiles Salvador Allende av GENERAL Augosto Pinochet som ett exempel på en "militär övertagande av en demokrati i västvärlden."

http: // sv. wikipedia.org/wiki/Salvador_Allende

Chile var en västerländsk demokrati 1973. Människor kan diskutera om det var "avancerat".

Kopia av svaret ovan av Andrew Turvey.
@coleopterist: Jag gav några fler detaljer. Du och jag är på ELU SE, och här är vad de hade att säga i meta http://meta.english.stackexchange.com/questions/2054/what-constitutes-an-exact-duplicated.
@coleopterist: Skillnader? 1) En hänvisning till 1973 2) en hänvisning till ALLMÄNT Pinochet 3) En kvalifikation som vissa människor kanske inte anser att Chile är "avancerat". Plus Allendes namn och en länk, som du noterade. Och här är vad en moderator hade att säga om "duplikat": "Generellt raderar vi inte svar som är dubbletter av andra svar såvida inte det nya svaret i huvudsak har kopierats in från originalet." Din standard är den de använder för FRÅGOR.
musrum
2013-04-26 07:57:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dublin, påskmåndag (24 april) 1916

Det kvalificerar verkligen inte som ett svar. Behöver lite mer i vägen för förklaring och citering.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...